czwartek, 9 marca 2017

Pudding Chia na dwa sposoby

Pudding Chia na dwa sposoby, kokosowy i czekoladowy

Chcieliście przepis to proszę!
Pudding Chia to łatwy, szybki (no, nie wymaga dużo zachodu), zdrowy i smaczny deser.
Przydaje się gdy masz ochotę na coś słodkiego albo mają cię odwiedzić niezapowiedziani goście. Wystarczy go przygotować 30 minut przed podaniem. A na pewno zrobi wrażenie. bo ładnie wygląda i jest pyszny.
Proponuję go Wam w dwóch moich ulubionych wersjach, kokosowy i czekoladowy.


Podaję składniki na jedną porcje, ale wystarczy je pomnożyć o ilość osób

Kokosowy pudding Chia z owocami

Kokosowy pudding Chia z owocami

Oto czego będziesz potrzebować:

  • 2 łyżki stołowe nasion chia
  • 100 ml mleka kokosowego (u mnie akurat kokosowe, ale może być jakiekolwiek)
  • 1/2 banana
  • 2 łyżki granata
  • łyżka malin i jagód (u mnie mrożone)

Przygotowanie

Do mleka dodajemy nasiona chia i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min aż zgęstnieje, warto co jakiś czas zajrzeć i przemieszać by nie zrobiły się grudki.

Podanie

Banana rozgniatamy widelcem i nakładamy na dno szklanki (lub miseczki, w której chcemy deser podać), następnie wkładamy maliny. Na to nakładamy nasz pudding chia, wierzch puddingu przykrywamy granatem i ozdabiamy jagodami.

Gotowe do podania!

Czekoladowy pudding Chia z malinami

Pudding Chia na dwa sposoby

Oto czego będziesz potrzebować:

  • 2 łyżki stołowe nasion chia
  • 100 ml mleka  (u mnie akurat migdałowe, ale może być jakiekolwiek)
  • 1 łyżeczka miodu (może być też inna substancja słodząca np, ksylitol)
  • 1 łyżka kakao (lub karobu)
  • 2 łyżki malin (u mnie zapas mrożonych)

Przygotowanie

Mleko mieszamy z miodem oraz kakao, dokładnie mieszamy i dodajemy nasiona chia i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min aż zgęstnieje, warto co jakiś czas zajrzeć i przemieszać by nie zrobiły się grudki.

Podanie

Nakładamy na dno szklanki (lub miseczki, w której chcemy deser podać)połowę malin, następnie przykrywamy je częścią naszego czekoladowego puddingu, teraz kolejna warstwa malin i na to reszta puddingu.Wierzch deseru ozdabiamy malinkami i np. listkiem mięty.

Smacznego!

I co, prościzna prawda?
Napiszcie koniecznie czy wam się podoba i czy smakowało.
A może macie swoje przepisy, którymi chcielibyście się podzielić?

Pozdrawiam,
Zaiana

"Podobał Ci się ten post? Daj mi o tym znać i napisz w komentarzu. Jeśli dołączysz do obserwatorów na blogu, będziesz informowany na bieżąco o nowych wpisach. Będzie mi również niezmiernie miło jeśli polubisz mój fanpage na Facebooku i Instagramie. "

36 komentarzy:

  1. Jak wrócę do domu to będę próbować, bo wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super, muszę kiedyś spróbować. Nigdy nie próbowałam nasion chia ani żadnego z tych deserów z ich użyciem ale kuszą mnie od jakiegoś czasu już

    OdpowiedzUsuń
  3. Musze przyznac ze nie raz korcilo mnie zeby kupic nasiona chia ale w ostatniej chwili sie rozmyslalam , muszę w koncu sprobowac :) zapraszam do mnie na konkurs
    http://dziewczynkajakmalinka.pl/2017/03/konkurs-odmien-swoj-dom-na-wiosne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj, można z nimi wiele szypkich dań stworzyć. Nie tylko desery

      Usuń
  4. Muszę spróbować zrobić kiedyś taki deser :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności! Nie mogę się doczekać lata, wtedy mam straszną ochotę na śniadaniowe puddingi chia. <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Rzeczywiście szybki deser! Mnie nie odpowiada smak kokosa, ale wypróbuję dzisiaj z mlekiem ryżowym. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. a masz moze jakis przepis na chia bez mleka i innych przetworow mlecznych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te przrpisy są z mleka roślinnego, ale możesz też chia namoczyć np w soku z owoców :-D

      Usuń
  8. Wow- jaki prosty przepis! Coś dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Skoro 30 minut namaczania starcza, o to idę robić! Kiedyś poinformowano mnie, ze 12h ma się namaczać i dlatego moje chia czeka na nie wiadomo co ciągle.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 12h?! No teoretycznie można na noc jak len, ale nie widzę sensu by tak długo moczyć :-p

      Usuń
  10. Wczoraj kupiłam nasiona z myślą właśnie o poddaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdecydowanie czekoladowy u mnie wygrywa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Najważniejsze, że używasz samych naturalnych składników. Taki własnoręcznie przygotowany pudding pieści zmysły i żołądek :) A wszystkie inne torebkowe gotowce niech się chowają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W torebkach wiecej chemi i cukru niż wartościowych składników

      Usuń
  13. Lubię chia, często biorę od pracy zaprawione espresso. Miodzio na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kokosowy pudding chia znam, robię :)
    Czekoladowy to dla mnie coś nowego i zaraz w weekend wypróbuję go na moich synkach ;)
    Nie wiedziałam, że nasiona pęcznieją już po 30 min. Ja zawsze wstawiałam na noc do lodówki.
    Dodajesz mleko z puszki czy z kartonu? To zagęszczone czy zwykłe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupuję w kartoniku lub robię sama, zwykłe nie zagęszczone, za puszkowym nie przepadam.

      Usuń
  15. Kolejny przepis który widze z wykorzystaniem nasion chia, musze w koncu sprobowac, zwlaszcza ze wyglada super

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię chia. Moja córa robi ze niej super desery. Może tym razem ja ją zaskoczę. Dzięki za przepisy.

    OdpowiedzUsuń

TOP